top of page

Diş Beyazlatma jelleri neden hassasiyet oluşturur? Oluşması normal midir?

Güncelleme tarihi: 25 Şub 2019

Diş Beyazlatma jellerinin büyük çoğunluğunda hassasiyeti önlemek veya oluştuğunda kullanmak üzere potasyum nitrat, flor ve ACP benzeri ilave maddeler yer almaktadır. Ancak yapılan çalışmalar çoğu zaman bu maddelerin gereken hızda ve sürede hassasiyete karşı etkin koruma sağlayamadığını ortaya koymaktadır. Bu yüzden piyasadaki ürünlerin büyük çoğunluğunda istatistiksel olarak hastaların %50’sinden fazlasının hassasiyet sorunu yaşadığı tespit edilmiştir.


Bu kadar yüksek oranda hassasiyet yaşanması sonucu hassasiyet, diş beyazlatmanın doğal bir sonucu gibi, kabul edilmektedir ve sanki normal bir yan etkiymiş gibi anlatılmaktadır.



Beyazlatma jelleri neden hassasiyet yapar?


Bu konuda yapılan çalışmalarda genel olarak asidik hidrojen peroksit ve asidik sıvı temasının sonucunda farklı tür ve şekiller hassasiyet oluştuğu gözlemlenmiştir. Ayrıca yüksek hidrojen peroksit içeren jellerin dişlerde yarattığı dehidratasyonun bu etkiyi artırdığı da belirtilmektedir.


Beyazlatma jelinin yarattığı “oksijenlenme” tepkimesi, smear tabakasında ayrışma yaparak madde kaybına neden olur. Smear tabakası aynı zamanda sızdırmazlık görevi de görür. Bu tabaka oksijen etkisiyle ayrışmaya başladığında dentin tübüllerindeki sıvılarının hidrolik iletkenliği artar. Beyazlatma jeli ile temas edebilir ve bu da dentin tübülleri içindeki akışkan sıvılar üzerinde güçlü bir ozmotik "çekmeye" neden olur. Sonuç olarak giderek artan şiddette hassasiyet etkisi kendini göstermeye başlar. Bu ozmotik çekilme sonucunda oluşan bir hassasiyet türüdür.


Bunun yanın sıra hidrojen peroksitli beyazlatma jellerindeki asidik yapı da akışkan sıvı hareketlerinde artış ve daha fazla hassasiyete sebebiyet verebilmektedir. Su düzeyi düşük ve asit yoğunluğu fazla olan jeller daha güçlü bir ozmolariteye sahiptir, bu da dentin tübüler sıvısı üzerinde daha fazla ozmotik “çekmeye” neden olmaktadır. Dentin tübülleri içinde daha kuvvetli sıvı akışı ve akut pulpal beyazlatma hassasiyeti yaratabilmektedir.


Beyazlatma sırasında ve/veya kısa bir süre sonra, hasta, keskin, yoğun bir “şimşek çakması” etkisi hissedebilir. Hastalar bu acıyı elektrik şoku olarak da tanımlayabilmektedir.




147 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page